fermentacja
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... to jest wino
Encyklopedycznie rzecz ujmując, jest to produkt procesu fermentacji zachodzącej w soku lub moszczu winogronowym pod wpływem drożdży. Jako... - ... metodę ruchu ciągłego, inne kraje również, przy akuratnym stosowaniu przyśpieszonej fermentacji charmat, uzyskują coraz lepsze wyniki. Największy kłopot jest z tymi...
- ... rozkład nadtlenku wodoru, który jako utleniacz jest toksyczny w fazie fermentacji metanowej. W drugiej fazie w reaktorze UASB przy obciążeniu 11kg...
- ... wobec stosowania przestarzałej metody warzenia piwa, określanej później mianem górnej fermentacji, niegwarantującej produktowi zawsze jednakowej jakości. Słyszano już o pochodzącej z...
- ... słodkich winogron, z alkoholowym wzmocnieniem, z dodawaniem w różnych fazach fermentacji uzupełnień aromatycznych, smakowych, barwnikowych. Przestrzega się, aby najważniejsze dodatki pochodziły...
- ... podczas długich słonecznych jesieni, pozwala winu zachować słodycz nawet po fermentacji, a przy tym podnieść jego przeciętną moc do 15 procent...
- ... popadnie w stagnację, to zaczyna sączyć do krwi trucizny rozkładu, fermentacji i zgnilizny (...) zatruwając mózg i układ nerwowy tak, że stajemy...
- ... mając naturalne pochodzenie czy będą naturalnymi produktami powstałymi w procesie fermentacji mleka przy udziale ziaren kefiru kaukaskiego są bardzo łatwo przyswajalne...
- ... i metanu (rys. 10.8).Gazy powstające w okresie beztlenowej fermentacji metanowej są wykorzystywane jako źródło energii.
Skład biogazu wysypiskowego jest... - ... jest następnie alkalizowana do pH 7 i kierowana do komory fermentacji II stopnia. Pierwszy stopień pracuje przy obciążeniu 40, drugi 15kg...
- ... kwasu mlekowego zachodzi pod wpływem wodoru.
Główne produkty kolejnych etapów fermentacji metanowej przedstawiono na rysunku 10.9. Kwas propionowy i kwas... - ... okresowo alkalizować.
Belgijski system ANODEK (rys.8.6c) polega na fermentacji dwustopniowej. W I stopniu zachodzi fermentacja kwasowa. Faza wodna jest... - ... jak i zamkniętą, a ostatnio stosuje się nawet dwa stopnie fermentacji i dwa stopnie oczyszczania biologicznego.
Pierwszą w Polsce oczyszczalnię ścieków... - ... w punkcie zlewnym,
- wykorzystanie reaktorów biologicznych,
- brak komory do beztlenowej fermentacji osadu z odzyskiwaniem biogazu.
Badając emisję odorantów (J. Kośmider i... - ... pogoda (czasem ledwie zauważalny perlaż) biorą się z nie dokończonej fermentacji lub wcześniejszego przerwania tego procesu, którego naturalne zakończenie cechuje wina...
- ... sprzedać słodkiego, w litrowych przezroczystych butelkach, z kapslem wybrzuszonym od fermentacji, z serwatką podmywającą brzegi śmietany. Majster szykanował nas umiarkowanie. Kiedy...
- ... fermentacji przez tlen jest wyjaśniany znaczną różnicą między energetyczną wydajnością fermentacji i oddychania tlenowego (uprzywilejowanie organizmów czerpiących energię z wydajniejszego źródła...
- ... z suchych winogron (aszú) podczas pierwszej fazy maceracji, poddany później fermentacji i dojrzewaniu jako niezwykła esencja wina. I tak to właśnie...
- ... Z wypływającego z nich soku otrzymuje się cukier lub - po fermentacji - wino. Szczytowe pąki drzew przeznaczonych do wycięcia jadane są jako...
- ... rozmiękcza się najpierw zewnętrzną warstwę, następnie mechanicznie wydobywa ziarna, poddaje fermentacji, suszy i sortuje. Tak przygotowane ziarna są wysyłane do kraju...