fusilli
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... oliwy, cukier, pieprz, sól
MOŻNA TAKŻE UŻYĆ:
Spaghetti
rigatoni
penne
fusilli
rigatoni
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
W... - ... Czasem makarony barwione są szpinakiem, pomidorami lub sokiem z buraków.
Fusilli lunghi długie, spiralnie skręcone spaghetti
Pappardelle bardzo szerokie wstążki
Bucatini... - ... i posypać szczypiorkiem.
Fusilli mozzfiato
Fusilli. Zapierające dech
40 dag fusilli,
7 dag sera gorgonzola,
2 łyżki śmietanki 22-30 proc... - ... lub gładkie
Lumache mocno wygięte krótkie rurki przypominające skorupę ślimaka
Fusilli makaron wytłaczany, skręcany w świderki
Farfalle kokardki czy - jak wola...
- ... i siano" najlepiej podawać w patelni, w której była przyrządzana.
Fusilli lunghi in salsa gialla
Fusilli lunghi w żółtym sosie
40... - ... wymieszać z pieczarkami. Wyłożyć na podgrzany półmisek i posypać szczypiorkiem.
Fusilli mozzfiato
Fusilli. Zapierające dech
40 dag fusilli,
7 dag sera... - ... patelni, w której była przyrządzana.
Fusilli lunghi in salsa gialla
Fusilli lunghi w żółtym sosie
40 dag fusilli lunghi,
szklanka lekkiego... - ... pieczarkami. Wyłożyć na podgrzany półmisek i posypać szczypiorkiem.
Fusilli mozzfiato
Fusilli. Zapierające dech
40 dag fusilli,
7 dag sera gorgonzola,
2... - ... in salsa gialla
Fusilli lunghi w żółtym sosie
40 dag fusilli lunghi,
szklanka lekkiego bulionu warzywnego lub mięsnego, pół szklanki sosu... - ... 4 łyżki oliwy, 1-2 peperoncino, sól
MOŻNA TAKŻE UZYĆ:
fusilli
penne
Wyciąć gniazda nasienne i białe ścinki z papryk i... - ... ciepłym sosem, doprawić, wlać do wygrzanej salaterki.
Ugotowane al dente fusilli połączyć z sosem, wymieszać i od razu podawać na ogrzanych... - ... Dokąd po makaron?
To zależy. Niektóre - na przykład spaghetti, penne, fusilli, lasagne - kupimy w najbliższym sklepie osiedlowym. Po lumache, bucatini, farfalle... - ... bazylii, 3 łyżki kremówki, biały pieprz, sól
MOŻNA TAKŻE UŻYĆ:
fusilli lunghi
tagliatelle
Szpinak przebrać, odciąć ogonki, opłukać, zblanszować, odcedzić, osączyć...