mięso
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... tym był jednak. pełen humoru. Po zakąskach - wieczysry makaron. Potem mięso, sałata, owoce, wszystko doskonałe. Wszystkiego dobiera1em, tym więcej że byłem...
- ... wybór na polskim rynku jest ogromny. Nasi przodkowie szczególnie cenili mięso węgorza i uklei. Kawałek pachnącego, dobrze uwędzonego węgorza, skropionego sokiem...
- ... NA ZIMNO
ROLADA MAGNACKA
Z boczku odetnij skórę, po czym mięso dokładne natrzyj solą i pieprzem, następnie odstaw n blisko 2... - ... Polski, żeby zaoszczędzić, wiezie kompoty, słoiki smalcu, wódkę i zamrożone mięso.
- To blisko, pięć godzin autobusem - tłumaczy. - Może i to mięso...
- ... w ziarnach), 1/4 szklanki piwa, łyżka śmietany, 3 korniszony
Mięso umyć, pokroić na 4 plastry, zbić, posolić, zalać piwem. Odstawić... - ... obrać i drobno pokroić. Jałowiec podsmażyć z cebulą na oleju. Mięso indyka opłukać, osączyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli...
- ... Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż na nim mięso ze wszystkich stron. Obrana marchewkę pokrój w słupki, kalafior podziel...
- ... mógł być przecież zrobiony ze skóry mojej cioci! Wiedziałam, że mięso pochodzi od zwierząt, ale kiedy dotarło do mnie, że pochodzi...
- ... było w domu, ale nadszedł niebawem, niosąc w kociołku wiadome mięso zalane wodą. Gdy później zajrzał do kociołka - umieszczonego już nad...
- ... warszawskiego hotelu Marriott przekonują, że przyrządzanie dziczyzny nie jest trudne! Mięso musi skruszeć; trwa to około tygodnia - radzą. Potem należy moczyć...
- ... opierają się również produkty nie przetworzone - świeże warzywa czy surowe mięso, co nie znaczy, że ich woń jest w pełni naturalna...
- ... zaparzonej mięty.
Wyłożyć kuskus na duży talerz, a flaki oraz mięso z fasolą i kiełbaskami podać w osobnych naczyniach.
(8-10... - ... obfitością zakąsek. Był ich wielki wybór: śledź w oliwie, zimne mięso, jajka w majonezie, jakaś pstrokata sałatka wiosenna, młode rzodkiewki, do...
- ... Śródziemnym i w Oceanie Atlantyckim wzdłuż wybrzeży Ameryki i Kanady. Mięso tego skorupiak jest białe, zwarte, bardzo delikatne i smaczne, a...
- ... także zmiażdżony w prasce czosnek oraz sok cytrynowy do smaku.
Mięso z nóżek - w salaterce lub miseczkach - zalej wywarem i odstaw... - ... ilość
kapusta kiszona (kwaśna, bez kminu, nie płukana)
4 kg
mięso (najlepiej kilka gatunków - wołowina, wieprzowina, baranina, dziczyzna)
1,6 kg... - ... kolejne działy kursu gotowania, zawarte we wkładkach "Technik". Będą to: "Mięso, drób i dziczyzn", "Dania rybne i owoce morza", "Owoce i...
- ... pikantny. Z pstrągów zdjąć skórę. Podzielić ryby na filety, oddzielając mięso od kręgosłupa, i oczyścić z ości. Sałatę oraz koperek opłukać...
- ... jesteś lesbijką?
- Heterycy mogą się poznać nawet w kolejce po mięso. My po to mamy kluby - mówi Agnieszka, studentka anglistyki.
Siłą...