mięso
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... w ustach.
Fanatyk mięsa kontra makaroniarz
Piotr Najsztub głównie jada mięso. Jak twierdzi, chleb i ziemniaki mogą dla niego nie istnieć... - ... zaraz po wojnie, przychodziła do nas góralka, która sprzedawał a mięso po domach, i ona miała takie powiedzonko: "Co to za...
- ... skórę i paznokcie, brak ci żelaza.
Powinnaś: jeść chude czerwone mięso, kurczaki, ziemniaki, rodzynki i poczciwy szpinak.
3. Jeśli: na twojej... - ... delikatnie pośladki. Potrzebowałem aż dziewięciu dni, by zjeść to całe mięso. Nie p... jej, choć mogłem to zrobić. Umarła jako dziewica...
- ... Z BERLINA
Terkot wózka kucharza ściąga tłum mężczyzn. Dyżurny nakłada mięso, kapustę i ziemniaki. Nalewa kompot. Johannes Weinrich, prawa ręka Carlosa... - ... niego serwowane są w prowadzonej dla wczasowiczów stołówce. Mają własne mięso, wędliny, sery, mleko, śmietanę i jaja. Stworzyli w swojej miejscowości...
- ... Powiedz pan, panie Bentley, czy
nadają się one do jedzenia?
- Mięso młodych jest nawet bardzo smaczne - potwierdził zoolog. - Z
tłuszczu zaś... - ... cukier, tłuszcz kurzy, aromaty:
przetworzony, naturalny i identyczne z naturalnymi; mięso kurze, przyprawy, warzywa suszone mielone, regulator kwasowości; kwas cytrynowy, barwnik... - ... IMPERIALIŚCI anglo-amerykańscy starają się wciągnąć ponownie naród niemiecki jako mięso armatnie do przygotowywanej przez nich wojny agresywnej przeciwko ZSRR i...
- ... sosem, z ziemniakami z wody lub makaronem i surówką.
RADA: mięso będzie bardziej soczyste i zysk lepszy smak, jeśli po opłukaniu... - ... do marynaty. Wymieszaj i na noc wstaw do lodówki, by mięso przeszło smakiem i aromatem marynaty. Rozgrzej piekarnik do 185oC. Wyjmij...
- ... nie wezmą do ust, to wierzący Hindusi, a tu jest mięso. Ja im obiecałem, że pokażę, jak sab je, oni tego...
- ... tłuszczu ze smażenia kotletów włożyć pomarańcze, zalać sokiem. Chwilę podgrzewać.
Mięso obłożyć pomarańczami i podlać sokiem. Podawać z ryżem.
Kurczak z... - ... wagę złota, mrożonki prawie się już skończyły, trudno o ładne mięso, a ryb wciąż za mało. Nie chcemy jednak zrezygnować z...
- ... Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru.
Przygotowane mięso przełóż do talerzy i zalej chłodnikiem. Jeśli chcesz, by chłodnik... - ... dniem cięższe.
Duże znaczenie dla zaopatrzenia ludności Warszawy w świeże mięso miała Rzeźnia Miejska. Na kilka miesięcy przed wybuchem wojny rozpoczęto... - ... że po powrocie do domu będzie jadł gotowane, zupy i mięso, dla odpoczynku od konserw z mielonką i fasolką. Pieniądze przesyłał...
- ... ściśle określone normy, a jakość ich mięsa odpowiada najwyższym standardom.
Mięso dociera do hipermarketu w specjalnych chłodniach, których liczba jest dostosowana... - ... smaku. Wyjmij rybę z wywaru, usuń ości, głowę i grzbiet, mięso podziel na kawałki. Z powierzchni bulionu zbierz tłuszcz i przełóż...