mortadela
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... na nich będzie
Schab wędzony i pieczony,
Boczki, szynki, salcesony,
Mortadela i serdelki,
Mięs przeróżnych wybór wielki,
Nawet prosię w galarecie... - ... podgrzać pod przykryciem. Podawać z pieczywem.
Zupa grochowa z grzankami, mortadela w cieście
* Czas przygotowania zupy 50 minut
* Czas przygotowania II... - ... iść?" - gryzł się Zygmunt przy kuchennym stole, jedząc chleb z mortadelą i topionym serkiem. "Iść czy nie iść? Iść czy nie...
- ... a wiedeńskie kiełbaski faszeruje serem i owija szynką parmeńską.
Tradycyjne mortadele czy mielonki coraz częściej nadziewane są orzechami, serami i owocami...
- ... pieprz, sól, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, olej, 2 jajka
Przygotowanie:
* Mortadelę obrać ze skórki, pokroić w dość grube plastry.
* Oddzielić żółtka... - ... szczypiorkiem, przyprawić do smaku, na patelni rozgrzać olej, położyć plastry mortadeli, poczekać, by wygięły się w kształt miseczek, do każdej wsypać...
- ... ono mieć konsystencję bardziej gęstą niż ciasto na naleśniki.
* Plastry mortadeli maczać w cieście, następnie smażyć na mocno rozgrzanym oleju z... - ... posiekaną natką i podawać ze zrumienionymi grzankami.
***
Składniki: 40 dag mortadeli lub mielonki, szklanka mąki, szklanka mleka, 2 łyżki posiekanej natki... - ... aż się zetną, przyprawić, posypać natką.
JADŁOSPIS MALUCHA
Sałatka w mortadeli
Groszek zblanszować we wrzątku, osączyć, kalafiora opłukać, podzielić na małe... - ... 50 dkg mini serdelków w zalewie lub pokrojonej w kostkę mortadeli 1/5 szklanki majonezu, 12 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo...