mule
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... do rzeki, wpadli na pomysł utytłania ciała i twarzy w mule - nieprzyjaciel ujrzał nagle straszliwe postaci i pierzchnął w popłochu.
To... - ... delikatny słodkawy smak, ale bywa gumowate. Podobno najlepsze są francuskie mule bouchot. Sprzedaje się mule świeże, konserwowane, a także mrożone. Zwykle...
- ... kambru naajpierwotniejsze ramienionogi Lingulida żyją w pionowych kanałach drążonych w mule, zakotwiczone nóżką i wciągając całą muszlę w przypadku zagrożenia. Organizmy...
- ... Pewnego razu podczas przeprawy przez rzekę utknął mu samochód w mule. Woda zalała silnik, a chłopi czekający na brzegu, widząc, co...
- ... 190-200°C.
Podawać z bagietką.
(4 porcje) T.M
Mule z cebulką i selerem naciowym
1 kg muli w muszlach... - ... do 11-15 cm (w Morzu Północnym i Oceanie Atlantyckim). Mule zielone są większe od czarnych. Mięso muli jest białe, ma...
- ... wodnikiem ukrywającym się na dnie rybnego stawu, w mętnym, zgniłym mule, pośród sczerniałej rzęsy wodnej, liści dębu, śniętych karpi, i przed...
- ... bagietką.
(4 porcje) T.M
Sałatka z selerem
1 puszka muli w sosie własnym lub w innej zalewie, 1 seler (30... - ... mula służy jako szczypki do wyjmowania z muszli mięsa kolejnych muli. Można posłużyć się widelcem, przytrzymując muszle ręką. Sos wyjada się...
- ... z pestek i pokroić w drobną kostkę. Oliwę osączoną z muli starannie wymieszać z keczupem, sokiem z cytryny i pieprzem. Dodać...
- ... we własnym soku, upiec w piekarniku albo na ruszcie (muszle muli są żaroodporne). Mięso muli konserwowych jest mniej jędrne niż świeżych...
- ... z cytryny
SOS:
2-3 łyżki oliwy pozostałej po osączeniu muli, 2 łyżki białego octu winnego 6-procentowego, 1/2 łyżeczki... - ... T.M
Mule z cebulką i selerem naciowym
1 kg muli w muszlach, 1 łodyga selera naciowego (15 dag), 1 cebula... - ... ale okazuje się, że sześć zwycięstw... niczego nie gwarantuje. Podopieczni Muli Katzurina muszą wygrać przynajmniej jeszcze jeden mecz z Bennetonem Treviso...
- ... których aż kilka tysięcy jadalnych.
Możemy więc wybierać wśród ostryg, muli, przegrzebków, znanych jako muszle świętego Jakuba, i sercówek... A ponadto... - ... trzeba się zdrzemnąć
tia
kto
nawsuwała się wszystkiego a teraz muli
fari jadłaś coś
nie
bo ja teraz
zasnął?
nie jadłam... - ... ma swe kursy kulinarne. Można zostać mistrzem kuchni prowansalskiej, znawcą muli i ostryg, specjalistą od serów albo koneserem win. To ostatnie...
- ... jest najważniejszy hihi
nie.. duszno mam i jakoś tak się "muli"
.. i najbardziej mnie interesuje..
no widzisz wszędzie gdzieś piszą jedni... - ... zupą lub podać osobno.
Z kieliszkiem białego wina zupa z muli stanowi samodzielne danie.
Czosnek
W Neapolu znana jest potrawa, którą... - ... lekko urażonego kucharza. Czarodziejka nie chciała bowiem ani ostryg, ani muli, ani marynowanego we własnym soku łososia, ani zupy z trigli...