rolada
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... podlewając rosołem. Gotowe mięso wyjąć z sosu i usunąć nić. Roladę pokroić w plastry.
Podawać polaną sosem, z purée ziemniaczanym i... - ... którym smażyło się mięso. Zalać rosołem. Zagotować. Na warzywach ułożyć roladę. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 250oC, co jakiś...
- ... dodać czekoladę, rozwałkować 2 placki, położyć jeden n drugim, zwinąć roladę, schłodzić, pokroić na plasterki, piec 10-15 min w 190oC...
- ... rozwałkować duży prostokąt, posmarować nadzieniem, pozostawiając czyste brzegi, zwinąć w roladę, spłaszczyć ręką, schłodzić, roladę przekroić wzdłuż n 3-4 części...
- ... nadzieniem, pozostawiając czyste brzegi, zwinąć w roladę, spłaszczyć ręką, schłodzić, roladę przekroić wzdłuż n 3-4 części, ułożyć je dowolnie w...
- ... wałek, do środka włóż ugotowane n twardo jajka i przełóż roladę na wysmarowaną tłuszczem formę do pieczenia lub płaskie naczynie żaroodporne...
- ... piekarnik boczek wystudź, po czym delikatnie zdejmij z niego nitkę.
Roladę pokrój w plastry dowolnej grubości i ułóż je na półmisku... - ... cm wolnego brzegu), następnie jabłkami, cukrem, rodzynkami i migdałami. Zwinąć roladę, brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepić.
Formę do pieczenia opłukać... - ... nim plastry żółtego sera, suszone pomidory i listki bazylii, zwinąć roladę.
4. Mięso ścisło obwiązać bawełnianą nicią, ułożyć w natłuszczonej brytfannie... - ... śmietany w spreju. Przed podaniem pokrój w zgrabne porcje.
RADA: roladę łatwiej uda ci się zwinąć, jeśli ciasto będzie cienkie - powinno... - ... w niej roladę. Jajko roztrzepać i posmarować nim powierzchnię ciasta. Roladę piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220...
- ... Formę do pieczenia opłukać zimną wodą i ułożyć w niej roladę. Jajko roztrzepać i posmarować nim powierzchnię ciasta. Roladę piec około...
- ... nożem. Zrób to jak najszybciej, zanim ciasto zdąży ostygnąć.
Gotową roladę wyłóż na duży plaski talerz lub półmisek i odstaw, by... - ... oraz zrolowaną szynkę. Zagotować marynatę i zalać nią mięso. Dusić roladę na małym płomieniu do miękkości (1 1/2-2 godz...
- ... składników w przepisach na ciasto francuskie, na pierogi z mięsem, roladę z dorsza czy rybę duszoną. Gospodyni powinna "bo większość tego...
- ... 250oC, co jakiś czas podlewając winem i wytworzonym sosem.
Gotową roladę wyjąć z brytfanny. Sos przetrzeć przez sito. Mięso pokroić w... - ... Przyrządza się z niego bryzole, steki, pieczenie, zrazy bite i rolady.
Różne kraje mają odmienne tradycje i specyficzne technologie produkcji szynki... - ... posiłku. Smaczne są zwłaszcza a przy tym efektownie się prezentują rolady nadziewane rozmaitymi farszami oraz upieczony i podany w całości drób...
- ... śniadanie i na kolację. Wspaniałe własne wyroby hotelu, np. pyszne rolady i pasztety. Gdyby poprzestać na śniadaniu, wrażenia miałbym znakomite. Ale...
- ... dziką różę, robiła z niej konfitury i dżemy, którymi przekładała rolady, wypełniała tłuste pączki; w poszukiwaniu tej rzadkiej ingrediencji zawędrowałem aż...