ugotować
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... Sałatka cebulowa
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Chwilę gotować i po ugotowaniu przecedzić przez sitko. Marchew i jaja ugotować i pokroić też... - ... Są na niej makabryczne sceny odcięcia członka Brandesa, który po ugotowaniu obaj mężczyźni wspólnie spożywali. Brandes wykrwawił się w wannie, a...
- ... niż 25 minut (trzeba uważać żeby się nie przypaliło). Po ugotowaniu, aby zagęścić gulasz należy w 0,5 szklanki wody rozpuścić...
- ... wchodzą plasterki bananów oraz trzy puszki słodkiego mleka, które po ugotowaniu we wrzątku stało się kajmakiem. W środku są też płatki...
- ... gotowania 90 g
Ryż długoziarnisty odznacza się wyśmienitą jakością. Po ugotowaniu w woreczkach zachowuje wysokie walory odżywcze i smakowe. Średnia zawartość... - ... bardziej wilgotny, do zup i risott; krótkoziarnisty - zlepia się po ugotowaniu, do deserów.
Gatunki ryżu: naturalny - usunięto z niego łupinę, najzdrowszy... - ... naturalną złocistą barwę, nie rozgotowuje się i nie klei
po ugotowaniu.
Przekonajcie się Państwo sami. Smacznego!
SPOSÓB GOTOWANIA:
makaron należy gotować... - ... wody.
Gotować na słabym ogniu przez ok. 20 minut.
Po ugotowaniu osączyć i opłukać torebkę krótko zimną wodą. Do smaku można... - ... i artylerii. Do termosów należy wlewać posiłki gorące bezpośrednio po ugotowaniu. W niektórych wypadkach mogą one być przechowywane w termosach do...
- ... wody Gotować na słabym ogniu przez około 20 minut.
Po ugotowaniu osączyć i opłukać torebkę krótko zimną wodą. Do smaku można... - ... osolonej wody.
Gotować na słabym ogniu ok. 20 minut.
Po ugotowaniu osączyć i opłukać torebkę krótko zimną wodą. Do smaku można... - ... później - grochu. Podając jednak małym dzieciom nasiona strączkowe, należy po ugotowaniu przecierać je przez sitko, aby pozbawić ich łuski. Dla małych...
- ... temu pojawiły się w naszych sklepach. Będą pomocne w upieczeniu, ugotowaniu lub usmażeniu pysznych potraw, szybkim i łatwym pozmywaniu naczyń oraz...
- ... Jabłko ucieramy na tarce i podajemy surowe, śliwki suszone po ugotowaniu miksujemy z kaszą. Owoce w żywieniu dzieci są bardziej pożądane...
- ... SOLGER ŻYCZY SMACZNEGO
Ryż długoziarnisty odznacza się wyśmienitą jakością. Po ugotowaniu w woreczkach jest sypki, nie klei się, zachowuje wysokie walory... - ... do wody, w której się gotuje, dodaj łyżeczkę masła. Po ugotowaniu przelej makaron zimną wodą.
MIĘSO
WYKWINTNY PASZTET
500 g cielęcej... - ... aby nie przerwać wrzenia wody.
Gotować na wolnym ogniu.
Po ugotowaniu przelać obficie wodą.
Formy małe, drobne ok. 3 min.
Formy... - ... marchewkę i pietruszkę wyjmij z wywaru, gdy będą miękkie)
Po ugotowaniu zdejmij z wywaru zgromadzony na powierzchni tłuszcz, oddziel mięso od... - ... i gotować w łupinach około godziny, aż będą miękkie. Po ugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce. Dodać obrane ze skórki i...