Typ tekstu: Książka
Autor: Brzechwa Jan
Tytuł: Miejsce dla kpiarzy
Rok powstania: 1967
jeśli czas pozwoli,
Trzymać go godzinę w soli.
Potem, jak to każdy przyzna,
Nieodzowna jest włoszczyzna,
Robi się z niej wrzący wywar,
By na rybę wpływ swój wywarł.
Dodaj wino do zasmażki,
Bo to także składnik ważki;
Piernik pokrusz - nie za wiele,
I zabarwij sos karmelem,
Weź rodzynki, sparz migdały,
Sos otrzymasz doskonały,
A gdy go połączysz z rybką,
Zrób łazanki. Podaj szybko.

Do moich wierszowanych przepisów kulinarnych wkraść się mogą pewne
nieścisłości, wierzę jednak, że będą potraktowane jako licentia poetica.
Ostatecznie wpływ literatury na gastronomię okaże się na pewno mniej
szkodliwy niż bimbanie kucharzy. Natomiast warto by się zastanowić, czy
jeśli czas pozwoli,<br>Trzymać go godzinę w soli.<br>Potem, jak to każdy przyzna,<br>Nieodzowna jest włoszczyzna,<br>Robi się z niej wrzący wywar,<br>By na rybę wpływ swój wywarł.<br>Dodaj wino do zasmażki,<br>Bo to także składnik ważki;<br>Piernik pokrusz - nie za wiele,<br>I zabarwij sos karmelem,<br>Weź rodzynki, sparz migdały,<br>Sos otrzymasz doskonały,<br>A gdy go połączysz z rybką,<br>Zrób łazanki. Podaj szybko.<br><br>Do moich wierszowanych przepisów kulinarnych wkraść się mogą pewne<br>nieścisłości, wierzę jednak, że będą potraktowane jako licentia poetica.<br>Ostatecznie wpływ literatury na gastronomię okaże się na pewno mniej<br>szkodliwy niż bimbanie kucharzy. Natomiast warto by się zastanowić, czy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego