Typ tekstu: Strona internetowa
Autor: Witold Karol Borowski
Tytuł: strona o książkach, fotografii, Bieszczadach, żółwiach i kulinariach
Rok: 2003
2 łyżeczki
Sól: pół łyżeczki
Masa makowa.
Mak dwukrotnie mielony: 30 dag
Białka: 2 szt.
Mleko: 1 szklanka
Cukier: 15 dag
Słodkie okruchy (np. z sucharków): 10 dag
Rodzynki: 9 dag (jeśli paczka ma 10 dag, to resztę możesz SAM zjeść!
Margaryna; 4 dag
Gałka muszkatołowa: szczypta
Olejek migdałowy naturalny: ciut. Cynamon: symbolicznie
Wykończenie.
Cukier puder: 15 dag.
Woda
Orzechy mielone
Migdały
Sok z cytryny.

Przepis
Uczynić ręcznie rozczyn: drożdże z odrobiną wody (bądź mleka) i łyżeczką cukru - pozostawić na kilkanaście minut. Sporządzić ciasto do jednolitej masy (mąka, tłuszcz, sól, cukier, jaja, olej, mleko). Mak zaparzamy mlekiem, dodajemy resztę składników masy
2 łyżeczki<br>Sól: pół łyżeczki<br>Masa makowa.<br>Mak dwukrotnie mielony: 30 dag<br>Białka: 2 szt.<br>Mleko: 1 szklanka<br>Cukier: 15 dag<br>Słodkie okruchy (np. z sucharków): 10 dag<br>Rodzynki: 9 dag (jeśli paczka ma 10 dag, to resztę możesz SAM zjeść!<br>Margaryna; 4 dag<br>Gałka muszkatołowa: szczypta<br>Olejek migdałowy naturalny: ciut. Cynamon: symbolicznie<br>Wykończenie.<br>Cukier puder: 15 dag.<br>Woda<br>Orzechy mielone<br>Migdały<br>Sok z cytryny.<br><br>Przepis<br>Uczynić ręcznie rozczyn: drożdże z odrobiną wody (bądź mleka) i łyżeczką cukru - pozostawić na kilkanaście minut. Sporządzić ciasto do jednolitej masy (mąka, tłuszcz, sól, cukier, jaja, olej, mleko). Mak zaparzamy mlekiem, dodajemy resztę składników masy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego