Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
stopniowo wzrastającym natężeniu (p. 3.4.2).

5 Zapach mieszanin odorantów
5.1. Rodzaj zapachu a skład mieszanin
Próby wyjaśnienia zależności zapachu i smaku od budowy cząsteczek wywołujących te wrażenia oraz od ilościowego składu ich mieszanin budzą największe zainteresowanie w ośrodkach zajmujących się perfumerią i aromatami żywnościowymi. Stosowana tu od dawna chromatografia gazowa, połączona z nowoczesnymi technikami identyfikacji eluatów, pozwala szybko określić jakościowy i ilościowy skład aromatów.
W tabeli 5.1 przedstawiono przykładowo wyniki analizy zawartości monoterpenów w stosowanych w perfumerii naturalnych olejkach, otrzymanych z szyszek jałowca. Skalę problemów występujących w chemii spożywczej zilustrowano poniżej kilkoma przykładami (według ). Charakterystyczny chromatogram esencji
stopniowo wzrastającym natężeniu (p. 3.4.2).<br>&lt;gap&gt;<br>&lt;tit&gt;5 Zapach mieszanin odorantów&lt;/&gt;<br>&lt;tit&gt;5.1. Rodzaj zapachu a skład mieszanin&lt;/&gt;<br>Próby wyjaśnienia zależności zapachu i smaku od budowy cząsteczek wywołujących te wrażenia oraz od ilościowego składu ich mieszanin budzą największe zainteresowanie w ośrodkach zajmujących się perfumerią i aromatami żywnościowymi. Stosowana tu od dawna chromatografia gazowa, połączona z nowoczesnymi technikami identyfikacji eluatów, pozwala szybko określić jakościowy i ilościowy skład aromatów.<br>W tabeli 5.1 przedstawiono przykładowo wyniki analizy zawartości monoterpenów w stosowanych w perfumerii naturalnych olejkach, otrzymanych z szyszek jałowca. Skalę problemów występujących w chemii spożywczej zilustrowano poniżej kilkoma przykładami (według ). Charakterystyczny chromatogram esencji
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego