związane ze złymi nawykami żywieniowymi uznaje się choroby sercowo-naczyniowe (z "wieńcówką", zawałami, nadciśnieniem i udarami mózgowymi na czele), cukrzycę, nowotwory, osteoporozę, kamicę żółciową i wiele innych. Ale to są dalekosiężne, "strategiczne" skutki niewłaściwej diety, ujawniające się dopiero po latach.<br>Natomiast najczęstszą (i zwykle bardzo dotkliwą, choć stosunkowo szybko ustępującą) dolegliwością związaną z nieprawidłowym odżywianiem jest niestrawność, czyli dyspepsja. Jest ona w większości przypadków następstwem przejedzenia, zwłaszcza pokarmami tłustymi i ciężkostrawnymi, szczególnie u osób cierpiących na przewlekły nieżyt żołądka, zapalne stany dróg żółciowych i trzustki, mających upośledzoną czynność wątroby, przewlekłe choroby jelit czy chorobę wrzodową. Jeśli niestrawność przedłuża się i nie