Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przegląd Geograficzny
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1977
i gorszy. W sumie uzyskujemy więc 16 typów produkcyjnych (tab. 1). Typom tym nadajemy taką kolejną numerację, by typ produkcyjny miał tym wyższy numer, im jego potencjał produkcyjny jest gorszy (ryc. 1). Z doświadczenia i badań wiemy bowiem, że potencjał gospodarstwa jest tym słabszy, im gospodarstwo jest większe, ma gorsze gleby, ma więcej trwałych użytków zielonych, jest gorzej położone z makroekonomicznego punktu widzenia.
Obszar gospodarstw ustaliliśmy w hektarach powierzchni ogólnej. Gospodarstwa zaliczane do mniejszych miały obszar poniżej 7 ha. Bonitację gleb ustaliliśmy w skali trzypunktowej. Jako granicę gleb gorszych przyjęliśmy do 1,70 punkta. Trwałe użytki zielone wyrażaliśmy w procentach użytków
i gorszy. W sumie uzyskujemy więc 16 typów produkcyjnych (tab. 1). Typom tym nadajemy taką kolejną numerację, by typ produkcyjny miał tym wyższy numer, im jego potencjał produkcyjny jest gorszy (ryc. 1). Z doświadczenia i badań wiemy bowiem, że potencjał gospodarstwa jest tym słabszy, im gospodarstwo jest większe, ma gorsze gleby, ma więcej trwałych użytków zielonych, jest gorzej położone z makroekonomicznego punktu widzenia.<br>Obszar gospodarstw ustaliliśmy w hektarach powierzchni ogólnej. Gospodarstwa zaliczane do mniejszych miały obszar poniżej 7 ha. Bonitację gleb ustaliliśmy w skali trzypunktowej. Jako granicę gleb gorszych przyjęliśmy do 1,70 punkta. Trwałe użytki zielone wyrażaliśmy w procentach użytków
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego