Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
tosty i masło. Natomiast ostrygi przyrządzone na ciepło podaje się na grubej soli morskiej.
Wyjęte z muszli ostrygi można lekko podpiec na ruszcie, obgotować albo podsmażyć i podać z sosem lub usmażyć w cieście. Nadają się na zupę i jako dodatek do potraw z owoców morza. Duże ostrygi mogą być gumowate, dlatego przed przyrządzeniem lepiej przekroić je na pół.
Przegrzebki (muszle świętego Jakuba)
Nazwa małży pochodzi od imienia świętego Jakuba Starszego, patrona skorupiaków i mięczaków oraz zbierających je ludzi. W średniowieczu twarde muszle przegrzebków były używane przez pielgrzymów jako czarki na wodę. Ponieważ są żaroodporne, dziś czasami używa się ich zamiast
tosty i masło. Natomiast ostrygi przyrządzone na ciepło podaje się na grubej soli morskiej.<br>Wyjęte z muszli ostrygi można lekko podpiec na ruszcie, obgotować albo podsmażyć i podać z sosem lub usmażyć w cieście. Nadają się na zupę i jako dodatek do potraw z owoców morza. Duże ostrygi mogą być gumowate, dlatego przed przyrządzeniem lepiej przekroić je na pół.<br>Przegrzebki (muszle świętego Jakuba)<br>Nazwa małży pochodzi od imienia świętego Jakuba Starszego, patrona skorupiaków i mięczaków oraz zbierających je ludzi. W średniowieczu twarde muszle przegrzebków były używane przez pielgrzymów jako czarki na wodę. Ponieważ są żaroodporne, dziś czasami używa się ich zamiast
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego