Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 17
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
i obiad gotowy.
Tym razem poczęstowano mnie kociołkiem z - nazwijmy ją po imieniu - zupą kapuścianą. W średniej gęstości wywarze z jarzyn, kalarepy i słodkiej kapusty pływały kawałki podwędzanej wołowiny, gładkie kluski kładzione oraz grule. Całość na lekkiej, białej zasmażce z mąki. W porównaniu z inwencją twórczą bacy Furtka była to jednak zwykła rzemieślnicza wprawka średnio rozgarniętego kuchcika.
Odstęp między zupą a drugim daniem wydłużył się w tajemniczy dla mnie sposób do 18 minut. W tym czasie mogłem snuć zaawansowane wyobrażenia o zamówionej baraninie duszonej w sosie za 12 zł, z gotowanymi grulami á 3 zł i kapustą z grochem też za
i obiad gotowy.<br>Tym razem poczęstowano mnie kociołkiem z - nazwijmy ją po imieniu - zupą kapuścianą. W średniej gęstości wywarze z jarzyn, kalarepy i słodkiej kapusty pływały kawałki podwędzanej wołowiny, gładkie kluski kładzione oraz grule. Całość na lekkiej, białej zasmażce z mąki. W porównaniu z inwencją twórczą bacy Furtka była to jednak zwykła rzemieślnicza wprawka średnio rozgarniętego kuchcika.<br>Odstęp między zupą a drugim daniem wydłużył się w tajemniczy dla mnie sposób do 18 minut. W tym czasie mogłem snuć zaawansowane wyobrażenia o zamówionej baraninie duszonej w sosie za 12 zł, z gotowanymi grulami á 3 zł i kapustą z grochem też za
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego