dobitnie, że przy rondlu nie pochodzenie decyduje, ale umiejętności, wiedza i wrażliwość.<br><au>P.</></></><br><br><br><div type="art" sub="culture" sex="f"><tit>Klub smakosza</><br><br><tit>SMAKOSZ W BIBLIOTECE</><br><tit>LUCYNA ĆWIERCIAKIEWICZ -"365 OBIADÓW"</><br><intro>Niniejszym inicjujemy nową rubrykę w naszym Klubie Smakosza, poświęconą książkom kucharskim. Będziemy przedstawiać zarówno kulinarną klasykę, jak i nowości wydawnicze. Nie zabraknie białych kruków i wydawniczych kuriozów. Za każdym razem wybierzemy dla Państwa kilka szczególnie atrakcyjnych przepisów.</><br><br>Cóż, <foreign lang="eng">"first things first"</>, jak powiadają Anglicy, czyli wypada zacząć nie inaczej, jak od Ćwierciakiewiczowej. <br><q>"Smacznie przyrządzony obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża"</>, powtarzała wszystkim żonom owa Pierwsza Dama Polskiej Kuchni (1829-1901). Prowadziła słynny warszawski salon, szkoliła na