Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
oliwie. Dodać groszek, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem, przykryć i gotować na małym ogniu 20 min. Przed podaniem wymieszać z szałwią.

KLUSECZKI Z PAPRYKĄ
10 ziemniaków (70 dag), 20 dag mąki pszennej, 1 czerwona papryka (20 dag), 2 cebule (10 dag), 1 jajko, 1 łyżka oleju, sól, pieprz; do polania klusek: 3 łyżki masła
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach w posolonej wodzie. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić. Cebule obrać i posiekać. Paprykę i cebulę przesmażyć na oleju, na niewielkim ogniu, tak aby papryka się udusiła, a nie zrumieniła. Duszoną paprykę z cebulą wyłożyć na sito. Ziemniaki
oliwie. Dodać groszek, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem, przykryć i gotować na małym ogniu 20 min. Przed podaniem wymieszać z szałwią.<br><br>&lt;tit1&gt;KLUSECZKI Z PAPRYKĄ&lt;/tit1&gt;<br>10 ziemniaków (70 dag), 20 dag mąki pszennej, 1 czerwona papryka (20 dag), 2 cebule (10 dag), 1 jajko, 1 łyżka oleju, sól, pieprz; do polania klusek: 3 łyżki masła<br>Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach w posolonej wodzie. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić. Cebule obrać i posiekać. Paprykę i cebulę przesmażyć na oleju, na niewielkim ogniu, tak aby papryka się udusiła, a nie zrumieniła. Duszoną paprykę z cebulą wyłożyć na sito. Ziemniaki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego