Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Metropol
Nr: 02.20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
mocy, kwaskowatości, aromatu i smaku. Należy jednak pamiętać, iż smak kawy i zawartość kofeiny nie mają ze sobą nic wspólnego.
Mocniejsza kawa nie musi wcale zawierać więcej kofeiny. Szczególnie dotyczy to popularnych w Europie kaw ekspresowych, które są sporządzane zwykle z gatunków arabskich.
Ich smak jest wyjątkowo mocny, a zawartość kofeiny taka sama, jak w kawie amerykańskiej, która jest uważana przez Europejczyków za bardzo słabą.
W sprzedaży znajdują się także tzw. kawy aromatyzowane (np. waniliowe, cynamonowe, i inne). Ich sekret polega na tym, że po procesie palenia są spryskiwane sztucznymi środkami aromatyzującymi.
Rynek kawowy w Polsce w ciągu ostatnich lat niezwykle
mocy, kwaskowatości, aromatu i smaku. Należy jednak pamiętać, iż smak kawy i zawartość kofeiny nie mają ze sobą nic wspólnego.<br>Mocniejsza kawa nie musi wcale zawierać więcej kofeiny. Szczególnie dotyczy to popularnych w Europie kaw ekspresowych, które są sporządzane zwykle z gatunków arabskich.<br>Ich smak jest wyjątkowo mocny, a zawartość kofeiny taka sama, jak w kawie amerykańskiej, która jest uważana przez Europejczyków za bardzo słabą.<br>W sprzedaży znajdują się także tzw. kawy aromatyzowane (np. waniliowe, cynamonowe, i inne). Ich sekret polega na tym, że po procesie palenia są spryskiwane sztucznymi środkami aromatyzującymi.<br>Rynek kawowy w Polsce w ciągu ostatnich lat niezwykle
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego