chrzanu może zaszkodzić przy zapaleniach przewodu pokarmowego, wątroby i nerek.<br><br>CYKORIA<br>(Cichorium)<br>Cykoria zajmuje w naszym odżywianiu skromne miejsce - jest jednym z niewielu gorzkich warzyw. Wśród ludów pierwotnych gorzkie potrawy były integralną częścią pożywieni. Dziś zostały prawie wyeliminowane - najchętniej spożywamy potrawy słodkie, słone i kwaśne.<br>Liście cykorii, wytwarzane przez pędzenie korzeni cykorii podróżnika (Cichorium intybus L.) w ciepłym i ciemnym miejscu, są dostępne w ciągu całego roku.<br>Spożywane na surowo, dodawane jako składnik do sałatek dostarczają witamin B1, B2, C, a także mikro i makroelementów: Ca, Fe, K, Mn, Na, P.<br>STOSOWANA WEWNĘTRZNIE<br>cykoria przywraca zachwianą równowagę w przemianie materii, związki