Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznawaną przez Inków i Azteków za roślinę świętą. Od niedawna w wielu państwach odkryta na nowo, coraz częściej nazywana zbożem XXI wieku.
Amarantus posiada szczególnie wysokie walory odżywcze i zdrowotne:
- wysoka zawartość białka o wartości biologicznej przewyższającej białko mleka;
- nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszeniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca;
- tokotrienole i włókno strawne obniżające poziom cholesterolu;
- duża zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu;
- niefermentujące włókno spożywcze obniżające ryzyko występowania chorób nowotworowych;
- dwukrotnie więcej błonnika niż otręby owsiane;
- duża zawartość cennych żywieniowo składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez
Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznawaną przez Inków i Azteków za roślinę świętą. Od niedawna w wielu państwach odkryta na nowo, coraz częściej nazywana zbożem XXI wieku.<br>&lt;name type="prod"&gt;Amarantus&lt;/&gt; posiada szczególnie wysokie walory odżywcze i zdrowotne:<br>- wysoka zawartość białka o wartości biologicznej przewyższającej białko mleka;<br>- nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszeniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca;<br>- tokotrienole i włókno strawne obniżające poziom cholesterolu;<br>- duża zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu;<br>- niefermentujące włókno spożywcze obniżające ryzyko występowania chorób nowotworowych;<br>- dwukrotnie więcej błonnika niż otręby owsiane;<br>- duża zawartość cennych żywieniowo składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego