Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
ogromnych plantacji. Najpopularniejszą obecnie odmianą produkcyjną jest Jonagold, powstały ze skrzyżowania Jonathana z Golden Delicious. Spośród polskich odmian amatorskich na szczególne wyróżnienie zasługuje witos. Wyhodowanie nowej odmiany jabłek zajmuje około dwudziestu lat.
Zerwane z drzew dojrzałe jabłka można przechowywać w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu, ogonkami do dołu, przez kilka miesięcy. W lodówce nie powinno się ich trzymać dłużej niż dwa tygodnie, ponieważ tracą kruchość. Jabłka są w sprzedaży przez cały rok, ale najlepiej smakują między październikiem a kwietniem.
Zawartość witaminy C w poszczególnych odmianach jabłek jest różna. Najwięcej kwasu askorbinowego mają antonówki i grochówki, najmniej landsberska i starking, a w koszteli nie
ogromnych plantacji. Najpopularniejszą obecnie odmianą produkcyjną jest Jonagold, powstały ze skrzyżowania Jonathana z Golden Delicious. Spośród polskich odmian amatorskich na szczególne wyróżnienie zasługuje witos. Wyhodowanie nowej odmiany jabłek zajmuje około dwudziestu lat.<br>Zerwane z drzew dojrzałe jabłka można przechowywać w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu, ogonkami do dołu, przez kilka miesięcy. W lodówce nie powinno się ich trzymać dłużej niż dwa tygodnie, ponieważ tracą kruchość. Jabłka są w sprzedaży przez cały rok, ale najlepiej smakują między październikiem a kwietniem.<br>Zawartość witaminy C w poszczególnych odmianach jabłek jest różna. Najwięcej kwasu askorbinowego mają antonówki i grochówki, najmniej landsberska i starking, a w koszteli nie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego