Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
Spośród uprawianych w kraju roślin strączkowych grubonasiennych, bobik - chociaż ustępuje łubinom pod względem zawartości białka ogólnego - to jednak z jednostki powierzchni daje znacznie większe ilości białka dzięki wyższemu plonowi nasion z 1 ha. Jak podają Święciccy [1981] średnie plony nasion roślin strączkowych mogą dostarczyć następujących ilości białka z 1 ha: łubin żółty - 690 kg, peluszka - 511 kg, a bobik - 943 kg. Również Olkowski [1993] w swoich badaniach wykazał, że najwięcej białka ogólnego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni dała uprawa bobiku. Nie tylko ilość uzyskiwanego białka, ale także jego wartość odżywcza, powinny decydować o wyborze danego gatunku roślin strączkowych do uprawy i
Spośród uprawianych w kraju roślin strączkowych grubonasiennych, bobik - chociaż ustępuje łubinom pod względem zawartości białka ogólnego - to jednak z jednostki powierzchni daje znacznie większe ilości białka dzięki wyższemu plonowi nasion z 1 ha. Jak podają Święciccy [1981] średnie plony nasion roślin strączkowych mogą dostarczyć następujących ilości białka z 1 ha: łubin żółty - 690 kg, peluszka - 511 kg, a bobik - 943 kg. Również Olkowski [1993] w swoich badaniach wykazał, że najwięcej białka ogólnego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni dała uprawa bobiku. Nie tylko ilość uzyskiwanego białka, ale także jego wartość odżywcza, powinny decydować o wyborze danego gatunku roślin strączkowych do uprawy i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego