Typ tekstu: Prasa
Tytuł: ENCYKLOPEDIA MEDYCYNY naturalnej. Uźródła natury
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2003
Pomaga przy niestrawności i nerwicy żołądka. Korzeń chrzanu dobrze jest żuć przy paradentozie dla wzmocnienia dziąseł i zębów.
UWAGA!
Trzeba pamiętać, że nadmierne używanie chrzanu może zaszkodzić przy zapaleniach przewodu pokarmowego, wątroby i nerek.

CYKORIA
(Cichorium)
Cykoria zajmuje w naszym odżywianiu skromne miejsce - jest jednym z niewielu gorzkich warzyw. Wśród ludów pierwotnych gorzkie potrawy były integralną częścią pożywieni. Dziś zostały prawie wyeliminowane - najchętniej spożywamy potrawy słodkie, słone i kwaśne.
Liście cykorii, wytwarzane przez pędzenie korzeni cykorii podróżnika (Cichorium intybus L.) w ciepłym i ciemnym miejscu, są dostępne w ciągu całego roku.
Spożywane na surowo, dodawane jako składnik do sałatek dostarczają witamin
Pomaga przy niestrawności i nerwicy żołądka. Korzeń chrzanu dobrze jest żuć przy paradentozie dla wzmocnienia dziąseł i zębów.<br>UWAGA!<br>Trzeba pamiętać, że nadmierne używanie chrzanu może zaszkodzić przy zapaleniach przewodu pokarmowego, wątroby i nerek.<br><br>&lt;tit&gt;CYKORIA&lt;/&gt;<br>(Cichorium)<br>Cykoria zajmuje w naszym odżywianiu skromne miejsce - jest jednym z niewielu gorzkich warzyw. Wśród ludów pierwotnych gorzkie potrawy były integralną częścią pożywieni. Dziś zostały prawie wyeliminowane - najchętniej spożywamy potrawy słodkie, słone i kwaśne.<br>Liście cykorii, wytwarzane przez pędzenie korzeni cykorii podróżnika (Cichorium intybus L.) w ciepłym i ciemnym miejscu, są dostępne w ciągu całego roku.<br>Spożywane na surowo, dodawane jako składnik do sałatek dostarczają witamin
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego