Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2002
mleka, 3 łyżki natki, olej, 2 łyżki masła, sól, majeranek, cukier
Tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i majerankiem wewnątrz i zewnątrz, odstawić. Przyrządzić nadzienie. Wątróbkę umyć, usunąć żyłki, drobno posiekać. Bułkę namoczyć w letnim mleku, odcisnąć. Masło utrzeć, dodać bułkę, wątróbkę i natkę. Wbić jajka, wymieszać, doprawić solą, cukrem i majerankiem.
W brytfance ułożyć tuszkę, obłożyć obranymi ziemniakami, skropić olejem i wstawić do piekarnika. Po 35 minutach włożyć do brytfanki nadziane jabłkami i piec, ż mięso i ziemniaki dęb miękkie i zrumienione. Podawać z sałatką z czerwonej kapusty.
Świąteczna rolada

600 g polędwicy wolowej, 600 g piersi z indyka, 2 łyżki
mleka, 3 łyżki natki, olej, 2 łyżki masła, sól, majeranek, cukier<br>Tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i majerankiem wewnątrz i zewnątrz, odstawić. Przyrządzić nadzienie. Wątróbkę umyć, usunąć żyłki, drobno posiekać. Bułkę namoczyć w letnim mleku, odcisnąć. Masło utrzeć, dodać bułkę, wątróbkę i natkę. Wbić jajka, wymieszać, doprawić solą, cukrem i majerankiem.<br>W brytfance ułożyć tuszkę, obłożyć obranymi ziemniakami, skropić olejem i wstawić do piekarnika. Po 35 minutach włożyć do brytfanki nadziane jabłkami i piec, ż mięso i ziemniaki dęb miękkie i zrumienione. Podawać z sałatką z czerwonej kapusty.<br>Świąteczna rolada<br>&lt;gap&gt;<br>600 g polędwicy wolowej, 600 g piersi z indyka, 2 łyżki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego