Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
dołek, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, wlać mleko, zmieszać z niewielką ilością mąki, rozczyn zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, kiedy wyrośnie, dodać cukier, roztopione i ostudzone masło, jajko, 1 białko i szczyptę soli, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięci, mak zemleć z daktylami, 2/3 ciasta rozwałkować na prostot, posmarować masą, zwinąć, włożyć do natłuszczonej formy, resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski, ułożyć na wierzchu i przepleść jeden w prawo, drugi w lewo, posmarować żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami wody, piec 40-50 min w 200oC.
Jabłka w cieście
Składniki:

Ciasto rozmrozić na dole lodówki albo w temper turze pokojowej, z
dołek, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, wlać mleko, zmieszać z niewielką ilością mąki, rozczyn zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, kiedy wyrośnie, dodać cukier, roztopione i ostudzone masło, jajko, 1 białko i szczyptę soli, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięci, mak zemleć z daktylami, 2/3 ciasta rozwałkować na prostot, posmarować masą, zwinąć, włożyć do natłuszczonej formy, resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski, ułożyć na wierzchu i przepleść jeden w prawo, drugi w lewo, posmarować żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami wody, piec 40-50 min w 200oC.<br>Jabłka w cieście<br>Składniki:<br>&lt;gap&gt;<br>Ciasto rozmrozić na dole lodówki albo w temper turze pokojowej, z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego