Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2002
wodę z solą. Partiami wkładać do niej uszka. Gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować ok. 3 minut. Wyjmować łyżką cedzakową.
Makowa

szklanka maku, litr mleka, 100 g migdałów, kilka goździków, szczypta mielonego imbiru, cukier, sól
Mak wypłukać kilkakrotnie, zalać letnią przegotowaną wodą, odstawić na 2 godziny. Dokładnie odcedzić, zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Migdały sparzyć, obrać, również zemleć. Mleko zagotować z przyprawami. Połączyć z makiem i migdałami, gotować 10 minut. Doprawić solą i cukrem. Podawać z makaronem lub kluskami półfrancuskimi.
Rybna

kilogram słodkowodnej ryby (lin, karp), porcja włoszczyzny, cebula, sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
Rybę wypatroszyć, oskrobać, filety pokroić
wodę z solą. Partiami wkładać do niej uszka. Gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować ok. 3 minut. Wyjmować łyżką cedzakową.<br>Makowa<br>&lt;gap&gt;<br>szklanka maku, litr mleka, 100 g migdałów, kilka goździków, szczypta mielonego imbiru, cukier, sól<br>Mak wypłukać kilkakrotnie, zalać letnią przegotowaną wodą, odstawić na 2 godziny. Dokładnie odcedzić, zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Migdały sparzyć, obrać, również zemleć. Mleko zagotować z przyprawami. Połączyć z makiem i migdałami, gotować 10 minut. Doprawić solą i cukrem. Podawać z makaronem lub kluskami półfrancuskimi.<br>Rybna<br>&lt;gap&gt;<br>kilogram słodkowodnej ryby (lin, karp), porcja włoszczyzny, cebula, sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy<br>Rybę wypatroszyć, oskrobać, filety pokroić
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego