Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 37 (2934)
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
skórę i kroimy na zgrabne kawałki. Wystarczy dla sześciu osób.
Podobnie rozpoczynamy przygotowania do kukurydzy duszonej - golimy kolby, wkładamy ziarna do garnka, solimy, na ziarna kładziemy kilka łyżek masła, posypujemy posiekanym szczypiorem od dymki i drobniutko pokrojoną czerwoną papryką, słodką lub ostrą, według upodobania. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby topiące się masło docierało do wszystkich zakamarków garnka i żeby ziarna nie przywierały do dna. Najlepszy do tego jest garnek teflonowy. Jeśli ziarna przywierają i grozi nam katastrofa, można dolać troszkę wody. Lecz woda nie jest wskazana do tej potrawy. Po dziesięciu minutach kukurydza powinna
skórę i kroimy na zgrabne kawałki. Wystarczy dla sześciu osób.<br>Podobnie rozpoczynamy przygotowania do kukurydzy duszonej - golimy kolby, wkładamy ziarna do garnka, solimy, na ziarna kładziemy kilka łyżek masła, posypujemy posiekanym szczypiorem od dymki i drobniutko pokrojoną czerwoną papryką, słodką lub ostrą, według upodobania. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby topiące się masło docierało do wszystkich zakamarków garnka i żeby ziarna nie przywierały do dna. Najlepszy do tego jest garnek teflonowy. Jeśli ziarna przywierają i grozi nam katastrofa, można dolać troszkę wody. Lecz woda nie jest wskazana do tej potrawy. Po dziesięciu minutach kukurydza powinna
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego