Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 13 / 14
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
samo. Nawet smakowało.
Z zup mogłem wybrać kociołek (13 zł), rosół z wkładką lub kwaśnicę po góralsku (a jest inna?) za 5 zł. Towarzyszyły jej jeszcze pomidorowa, żurek z jajkiem oraz barszcz w różnych wariantach - z krokietem, jajkiem lub solo. Wierny prostocie poprosiłem o ...bulion (3zł). Fundamentem tego wywaru jest mnogość gatunków mięsa użytego do jego gotowania: kawałek wołowiny, trochę cielęcinki, podroby z kury, (ew. wątróbka) i koniecznie niewielka część szyi baraniej. Bulion klaruje się i podaje we filiżankach z dodatkiem surowego żółtka i natki pietruszki. W tym przypadku był bardzo dobrze przecedzony i smaczny, choć nie założyłbym się z naczelnym
samo. Nawet smakowało.<br>Z zup mogłem wybrać kociołek (13 zł), rosół z wkładką lub &lt;dialect&gt;kwaśnicę&lt;/&gt; po góralsku (a jest inna?) za 5 zł. Towarzyszyły jej jeszcze pomidorowa, żurek z jajkiem oraz barszcz w różnych wariantach - z krokietem, jajkiem lub solo. Wierny prostocie poprosiłem o ...bulion (3zł). Fundamentem tego wywaru jest mnogość gatunków mięsa użytego do jego gotowania: kawałek wołowiny, trochę cielęcinki, podroby z kury, (ew. wątróbka) i koniecznie niewielka część szyi baraniej. Bulion klaruje się i podaje we filiżankach z dodatkiem surowego żółtka i natki pietruszki. W tym przypadku był bardzo dobrze przecedzony i smaczny, choć nie założyłbym się z naczelnym
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego