Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: Po pierwsze człowiek
Rok: 2003
sodu pochodzi ze spożycia produktów przetworzonych. Staraj się ustalić zwartość sodu w nabywanym produkcie spożywczym. Wybieraj produkty niskosodowe lub o bardzo niskiej zawartości sodu. Pamiętaj, że każdy składnik, który zawiera w nazwie słowo "sód", podwyższa zawartość sodu w produkcie.
Ograniczaj spożycie produktów przetwarzanych - dotyczy to produktów wędzonych, konserwowanych orz niektórych mrożonek, produktów w puszkach, większości gotowych zup i przypraw. Zwykle zawierają one duże ilości sodu.
Unikaj soli - wiele osób, nie zastanawiając się, dosala większość potraw. Zwiększ to wydatnie dawkę dostarczanego sodu. Staraj się nie dosalać potraw n stole. Próbuj również podczas przygotowywania potraw stosować przyprawy ziołowe (p. tymianek, cytrynę, oregano, bazylię
sodu pochodzi ze spożycia produktów przetworzonych. Staraj się ustalić zwartość sodu w nabywanym produkcie spożywczym. Wybieraj produkty niskosodowe lub o bardzo niskiej zawartości sodu. Pamiętaj, że każdy składnik, który zawiera w nazwie słowo "sód", podwyższa zawartość sodu w produkcie.<br>Ograniczaj spożycie produktów przetwarzanych - dotyczy to produktów wędzonych, konserwowanych orz niektórych mrożonek, produktów w puszkach, większości gotowych zup i przypraw. Zwykle zawierają one duże ilości sodu.<br>Unikaj soli - wiele osób, nie zastanawiając się, dosala większość potraw. Zwiększ to wydatnie dawkę dostarczanego sodu. Staraj się nie dosalać potraw n stole. Próbuj również podczas przygotowywania potraw stosować przyprawy ziołowe (p. tymianek, cytrynę, oregano, bazylię
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego