Typ tekstu: Książka
Autor: Fereniec Jan
Tytuł: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1985
warzywa, ziemniaki, tytoń, buraki cukrowe. Kapitałochłonność względna rośnie szybciej niż bezwzględna (wyrażona w jednostkach naturalnych, np. kg NPK na 1 ha) ze względu na szybki wzrost cen środków produkcji dla rolnictwa.
Wrażliwość produktów roślinnych na transport i ich transportochłonność
Przez naturalną (fizyczną) podatność przewozową artykułu rolniczego rozumie się jego cechy naturalne, określające podatność do przemieszczania. Naturalna podatność przewozowa ładunku zależy od wrażliwości danego ładunku na uszkodzenia w czasie przewozu, na zmiany zapachu, wilgotności, temperatury itp. Niską podatność transportową wykazują: kwiaty, świeże warzywa, owoce miękkie (np. jagody) i zielonki. Małą wrażliwością na transport odznaczają się zboża.
Obok naturalnej wrażliwości na transport wyróżnia
warzywa, ziemniaki, tytoń, buraki cukrowe. Kapitałochłonność względna rośnie szybciej niż bezwzględna (wyrażona w jednostkach naturalnych, np. kg NPK na 1 ha) ze względu na szybki wzrost cen środków produkcji dla rolnictwa. <br>&lt;tit1&gt;Wrażliwość produktów roślinnych na transport i ich transportochłonność&lt;/&gt;<br>Przez naturalną (fizyczną) podatność przewozową artykułu rolniczego rozumie się jego cechy naturalne, określające podatność do przemieszczania. Naturalna podatność przewozowa ładunku zależy od wrażliwości danego ładunku na uszkodzenia w czasie przewozu, na zmiany zapachu, wilgotności, temperatury itp. Niską podatność transportową wykazują: kwiaty, świeże warzywa, owoce miękkie (np. jagody) i zielonki. Małą wrażliwością na transport odznaczają się zboża.<br>Obok naturalnej wrażliwości na transport wyróżnia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego