Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2002
na płytce na ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, wsypać koperek, wystudzić. Kaszą nadziać gęś. Otwory zaszyć.
Gęś włożyć do brytfanki, nalewając na dno kilka łyżek piwa. Piec podlewając piwem, a potem tworzącym się sosem.
Szklankę wody zagotować z masłem, wsypać mąkę, osolić i ogrzewać stale mieszając, aż ciasto zacznie odstawać od boków garnka. Zdjąć z ognia, wbijać jajka i żółtka, ucierając, a następnie --nie przerywają ucierania - dodać puree kartoflane. Osolić. Z ciasta formować kule i smażyć je na rozgrzanym oleju.
Gęś pokroić na kawałki. Polać sosem. Podawać z kartoflanymi kulami i sałatka z czerwonej kapusty, winogron i borówek.
Pieczeń wieprzowa
na płytce na ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, wsypać koperek, wystudzić. Kaszą nadziać gęś. Otwory zaszyć.<br>Gęś włożyć do brytfanki, nalewając na dno kilka łyżek piwa. Piec podlewając piwem, a potem tworzącym się sosem.<br>Szklankę wody zagotować z masłem, wsypać mąkę, osolić i ogrzewać stale mieszając, aż ciasto zacznie odstawać od boków garnka. Zdjąć z ognia, wbijać jajka i żółtka, ucierając, a następnie --nie przerywają ucierania - dodać puree kartoflane. Osolić. Z ciasta formować kule i smażyć je na rozgrzanym oleju.<br>Gęś pokroić na kawałki. Polać sosem. Podawać z kartoflanymi kulami i sałatka z czerwonej kapusty, winogron i borówek.<br>Pieczeń wieprzowa
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego