Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
nasion roślin strączkowych mogą dostarczyć następujących ilości białka z 1 ha: łubin żółty - 690 kg, peluszka - 511 kg, a bobik - 943 kg. Również Olkowski [1993] w swoich badaniach wykazał, że najwięcej białka ogólnego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni dała uprawa bobiku. Nie tylko ilość uzyskiwanego białka, ale także jego wartość odżywcza, powinny decydować o wyborze danego gatunku roślin strączkowych do uprawy i żywienia zwierząt. Bobik w porównaniu z łubinem ma białko o wyższej wartości odżywczej i najczęściej jest przedmiotem badań zarówno chemicznych, jak i biologicznych.
Również w niniejszej pracy, przy opisywaniu doświadczeń żywieniowych, skupiono się na badaniach dotyczących zastosowania bobiku w
nasion roślin strączkowych mogą dostarczyć następujących ilości białka z 1 ha: łubin żółty - 690 kg, peluszka - 511 kg, a bobik - 943 kg. Również Olkowski [1993] w swoich badaniach wykazał, że najwięcej białka ogólnego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni dała uprawa bobiku. Nie tylko ilość uzyskiwanego białka, ale także jego wartość odżywcza, powinny decydować o wyborze danego gatunku roślin strączkowych do uprawy i żywienia zwierząt. Bobik w porównaniu z łubinem ma białko o wyższej wartości odżywczej i najczęściej jest przedmiotem badań zarówno chemicznych, jak i biologicznych.<br>Również w niniejszej pracy, przy opisywaniu doświadczeń żywieniowych, skupiono się na badaniach dotyczących zastosowania bobiku w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego