Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
i in. [1983] substytuowali bobikiem 50 lub 100% białka zwierzęcego w mieszankach dla tuczników. Udział bobiku wynosił wówczas odpowiednio 11 i 22 w mieszance PT-1 oraz 8 i 16% w PT-2. Częściowe wyeliminowanie białka zwierzęcego w całym okresie tuczu przyczyniło się do istotnego zwiększenia przyrostów dziennych i wykorzystania paszy oraz zmniejszenia otłuszczenia tusz. Całkowite wyeliminowanie pasz pochodzenia zwierzęcego tylko nieznacznie obniżyło efekty tuczu w porównaniu z grupą kontrolną. Z kolei Chachułowa i in. [1983], stosując bobik jako zamiennik mączki rybnej w koncentratach dla tuczników, wykazali, że zastąpienie 17% mączki rybnej bobikiem nie miało ujemnego wpływu na wyniki tuczu świń
i in. [1983] substytuowali bobikiem 50 lub 100% białka zwierzęcego w mieszankach dla tuczników. Udział bobiku wynosił wówczas odpowiednio 11 i 22 w mieszance PT-1 oraz 8 i 16% w PT-2. Częściowe wyeliminowanie białka zwierzęcego w całym okresie tuczu przyczyniło się do istotnego zwiększenia przyrostów dziennych i wykorzystania paszy oraz zmniejszenia otłuszczenia tusz. Całkowite wyeliminowanie pasz pochodzenia zwierzęcego tylko nieznacznie obniżyło efekty tuczu w porównaniu z grupą kontrolną. Z kolei Chachułowa i in. [1983], stosując bobik jako zamiennik mączki rybnej w koncentratach dla tuczników, wykazali, że zastąpienie 17% mączki rybnej bobikiem nie miało ujemnego wpływu na wyniki tuczu świń
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego