Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
wymieszać z pozostałą bazylią i kłaść po 1 łyżce na każdą porcję zupy.
Podawać z grzankami lub pieczywem.

Zupa koperkowa z kładzionymi kluseczkami

5 szklanek rosołu lub bulionu wołowego (może być z kostki), 2 szklanki śmietany 36-procentowej, 2 marchewki (30 dag), 1 pęczek koperku, 4 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz

KLUSKI

70 dag mąki pszennej, 4 jajka, sól; do polania: 2 łyżki bułki tartej, 4 łyżki masła
Marchewki obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Koperek umyć i posiekać. Do rosołu włożyć marchew i gotować 15 min. Następnie dodać koperek oraz śmietanę. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wody, zagęścić zupę
wymieszać z pozostałą bazylią i kłaść po 1 łyżce na każdą porcję zupy.<br>Podawać z grzankami lub pieczywem.<br><br>&lt;tit&gt;Zupa koperkowa z kładzionymi kluseczkami&lt;/&gt;<br><br>5 szklanek rosołu lub bulionu wołowego (może być z kostki), 2 szklanki śmietany 36-procentowej, 2 marchewki (30 dag), 1 pęczek koperku, 4 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz<br><br>&lt;tit&gt;KLUSKI&lt;/&gt;<br><br>70 dag mąki pszennej, 4 jajka, sól; do polania: 2 łyżki bułki tartej, 4 łyżki masła<br>Marchewki obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Koperek umyć i posiekać. Do rosołu włożyć marchew i gotować 15 min. Następnie dodać koperek oraz śmietanę. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wody, zagęścić zupę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego