Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
MIELONY Jest jagodą wiecznie zielonego pnącza uprawianego głównie w południowej i południowo-wschodniej Azji. Otrzymywany jest z owoców nie w pełni dojrzałych, zielonych lub żółknących. Zebrane jagody suszone są na słońcu do momentu, gdy nabiorą czarno-brunatnego zabarwienia. Ostry smak pieprzu czarnego pochodzi od zawartej - głównie w wierzchniej warstwie owocu - piperyny. Pieprz czarny mielony jest powszechnie używaną przyprawa. Dodaje się o do mięs, wędlin, pasztetów i ryb. Przyprawia się nim sałatki, dania z warzyw, jaj i serów, a także ciepłe i zimne sosy. Pieprz czarny mielony dodaje się pod koniec przyrządzania potrawy.
PRZEPIS NA SOS CEBULOWO - PIEPRZOWY
Danie dla 4 osób
MIELONY&lt;/&gt; Jest jagodą wiecznie zielonego pnącza uprawianego głównie w południowej i południowo-wschodniej Azji. Otrzymywany jest z owoców nie w pełni dojrzałych, zielonych lub żółknących. Zebrane jagody suszone są na słońcu do momentu, gdy nabiorą czarno-brunatnego zabarwienia. Ostry smak pieprzu czarnego pochodzi od zawartej - głównie w wierzchniej warstwie owocu - piperyny. Pieprz czarny mielony jest powszechnie używaną przyprawa. Dodaje się o do mięs, wędlin, pasztetów i ryb. Przyprawia się nim sałatki, dania z warzyw, jaj i serów, a także ciepłe i zimne sosy. Pieprz czarny mielony dodaje się pod koniec przyrządzania potrawy.<br>PRZEPIS NA SOS CEBULOWO - PIEPRZOWY<br>Danie dla 4 osób
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego