Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
Na wagę złota
Należy unikać nazywania szkockiej whisky po prostu "szkocką", gdyż w środowisku znawców tego trunku jest to uznawane za przejaw bardzo złego gustu. Podobnie sprawa ma się z nazywaniem słodowych gatunków whisky "szkocką", ponieważ oprócz złego gustu wykazuje się wtedy również niewiedzę, wynikającą z tego, że słodową whisky produkuje się również w bardzo wielu miejscach poza Szkocją. Pojęcie whisky definiuje oficjalny raport Brytyjskiej Komisji Królewskiej z roku 1908, który mówi: "Whisky to alkohol powstały w wyniku destylacji zacieru z ziaren zbóż, skażonych cukrem w procesie słodowania". To prawda - brzmi to niezbyt zachęcająco do picia, ale przynajmniej definicja jest dokładna
Na wagę złota<br>Należy unikać nazywania szkockiej whisky po prostu "szkocką", gdyż w środowisku znawców tego trunku jest to uznawane za przejaw bardzo złego gustu. Podobnie sprawa ma się z nazywaniem słodowych gatunków whisky "szkocką", ponieważ oprócz złego gustu wykazuje się wtedy również niewiedzę, wynikającą z tego, że słodową whisky produkuje się również w bardzo wielu miejscach poza Szkocją. Pojęcie whisky definiuje oficjalny raport Brytyjskiej Komisji Królewskiej z roku 1908, który mówi: "Whisky to alkohol powstały w wyniku destylacji zacieru z ziaren zbóż, skażonych cukrem w procesie słodowania". To prawda - brzmi to niezbyt zachęcająco do picia, ale przynajmniej definicja jest dokładna
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego