1 posiekana cebula<br>50 ml bulionu<br>1 Migdałowe płatki podsmażyć, aż się zrumieni. Dodać resztę składników. Dusić przez 2 minuty.<br>Ten pikantny sos podawać do kurczaka lub do wieprzowiny. Dodany do chińskich warzyw, podniesie ich walory smakowe.<br>OWOCE I WARZYWA 4<br>Smażenie <br>Potrawy smażone po chińsku z jednoczesnym ciągłym mieszaniem przyrządza się bardzo szybko, koniecznie w wysokiej temperaturze (na mocno rozgrzanym oleju). Dzięki temu warzywa zachowują swój naturalny smak i witaminy, intensywniej też wchłaniają dodane przyprawy.<br>WARZYWA PO CHINSKU<br><gap><br>450 g mieszanych warzyw (strąki zielonego groszku, cukinia, marchew, cebulka ze szczypiorkiem, kasztany jadalne, strąki czerwonej, żółtej i zielonej papryki, pieczarki, szparagi