Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kurier Szczeciński
Nr: 11/03
Miejsce wydania: Szczecin
Rok: 2002
związane z pozyskiwaniem surowca, trapią meksykańskich producentów narodowego trunku tego kraju - tequili. Kłopoty wiążą się z brakiem podstawowego w produkcji narodowego trunku surowca: soku z błękitnej agawy, którego fermentacja nadaje tequili niepowtarzalny smak i aromat. Agawa rośnie jednak bardzo wolno - do produkcji mogą być użyte wyłącznie rośliny, mające dziesięć lat; rabunkowa gospodarka, spowodowana wzrostem światowego popytu na tequilę sprawiła jednak, iż plantacji nie odnawiano na początku lat 90., co stało się powodem obecnego kryzysu. Obecnie produkcja teguili spadła o około dwadzieścia procent i zamiast 195 mln litrów jak w 2000 roku, w tym roku wyniesie co najwyżej 156 mln litrów. 80
związane z pozyskiwaniem surowca, trapią meksykańskich producentów narodowego trunku tego kraju - tequili. Kłopoty wiążą się z brakiem podstawowego w produkcji narodowego trunku surowca: soku z błękitnej agawy, którego fermentacja nadaje tequili niepowtarzalny smak i aromat. Agawa rośnie jednak bardzo wolno - do produkcji mogą być użyte wyłącznie rośliny, mające dziesięć lat; rabunkowa gospodarka, spowodowana wzrostem światowego popytu na tequilę sprawiła jednak, iż plantacji nie odnawiano na początku lat 90., co stało się powodem obecnego kryzysu. Obecnie produkcja teguili spadła o około dwadzieścia procent i zamiast 195 mln litrów jak w 2000 roku, w tym roku wyniesie co najwyżej 156 mln litrów. 80
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego