Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
z kukurydzy, żyta i słodu jęczmiennego. Do niektórych gatunków dodaje się kwasu octowego. Tennessee słynie z tego, że jest mocnym trunkiem o gorzkim smaku, stąd nazwa wspominająca jedynie o sączeniu. Większe łyki grożą podobno zachłyśnięciem. Idealnym reprezentantem tego gatunku whisky jest Jack Daniel's.

Whisky japońska
Jak się okazuje, nie tylko sake płynie z warsztatów japońskich artystów-gorzelników. Nauczyli się również kopiować narodowy trunek Szkotów. Stosują system podwójnej destylacji - całość podgrzewają przy pomocy torfu, a powstały w ten sposób produkt przechowują w dębowych beczkach, bardzo często specjalnie sprowadzanych ze Szkocji, żeby efekt był bliższy oryginałowi. Japończycy do mieszanek co prawda dodają śladowe
z kukurydzy, żyta i słodu jęczmiennego. Do niektórych gatunków dodaje się kwasu octowego. Tennessee słynie z tego, że jest mocnym trunkiem o gorzkim smaku, stąd nazwa wspominająca jedynie o sączeniu. Większe łyki grożą podobno zachłyśnięciem. Idealnym reprezentantem tego gatunku whisky jest Jack Daniel's.<br><br>Whisky japońska<br>Jak się okazuje, nie tylko sake płynie z warsztatów japońskich artystów-gorzelników. Nauczyli się również kopiować narodowy trunek Szkotów. Stosują system podwójnej destylacji - całość podgrzewają przy pomocy torfu, a powstały w ten sposób produkt przechowują w dębowych beczkach, bardzo często specjalnie sprowadzanych ze Szkocji, żeby efekt był bliższy oryginałowi. Japończycy do mieszanek co prawda dodają śladowe
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego