Typ tekstu: Książka
Autor: Choiński Adam
Tytuł: Jeziora kuli ziemskiej
Rok: 2000
niesłuszny. Jest bowiem wiele obszarów występowania jezior, gdzie zasolenie ich wód może być nawet wielokrotnie większe od wód morskich. Jednym z bardziej prostych podziałów wód pod względem ich zasolenia jest klasyfikacja Czebotariewa (1975). Według niej woda słodka to taka, która zawiera do 1 g (& permil;) soli na 1 dm3. Woda słonawa ma zasolenie od 1 g do 24,7 g na 1 dm3 (24,7& permil;), a powyżej tej wartości jest woda słona. Pierwsza wartość, tj. 1& permil;, wynika z tego, że przy takim zasoleniu jest możliwość jej smakowego określenia. Z kolei 24,7& permil; to wartość graniczna, przy której temperatura
niesłuszny. Jest bowiem wiele obszarów występowania jezior, gdzie zasolenie ich wód może być nawet wielokrotnie większe od wód morskich. Jednym z bardziej prostych podziałów wód pod względem ich zasolenia jest klasyfikacja Czebotariewa (1975). Według niej woda słodka to taka, która zawiera do 1 g (& permil;) soli na 1 dm<hi rend="upper">3</>. Woda słonawa ma zasolenie od 1 g do 24,7 g na 1 dm<hi rend="upper">3</> (24,7& permil;), a powyżej tej wartości jest woda słona. Pierwsza wartość, tj. 1& permil;, wynika z tego, że przy takim zasoleniu jest możliwość jej smakowego określenia. Z kolei 24,7& permil; to wartość graniczna, przy której temperatura
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego