Typ tekstu: Książka
Autor: Gołaszewska Maria
Tytuł: Estetyka pięciu zmysłów
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1996
pokarmowych, które ze śliną dostają się do kubków smakowych.
Dzięki smakowi odbiera człowiek cztery grupy wrażeń zróżnicowanych
jakościowo: słodycz, gorzkość, kwaśność i słoność. Brak tu jednak
wyczerpującej klasyfikacji. Wyróżnia się np. właściwość taką jak "smak
ostry", czyli smak o silnym natężeniu, oraz "cierpkość", czyli smak
ostry kwaśno-gorzki.

Proces kompensacji smakowej polega na tłumieniu jednych wrażeń przez
drugie - np. słodycz wypiera gorycz (stąd słodzenie kawy). Podobnie
zachodzi tu zjawisko kontrastu - np. po soli cukier wydaje się jeszcze
słodszy.
Smak ma znaczny wpływ na stany uczuciowe, a dzieje się to za
pośrednictwem procesów wegetatywnych. Smaczne jedzenie wzmaga dobre
samopoczucie - niesmaczne obniża poczucie
pokarmowych, które ze śliną dostają się do kubków smakowych.<br> Dzięki smakowi odbiera człowiek cztery grupy wrażeń zróżnicowanych<br>jakościowo: słodycz, gorzkość, kwaśność i słoność. Brak tu jednak<br>wyczerpującej klasyfikacji. Wyróżnia się np. właściwość taką jak "smak<br>ostry", czyli smak o silnym natężeniu, oraz "cierpkość", czyli smak<br>ostry kwaśno-gorzki.<br><br> Proces kompensacji smakowej polega na tłumieniu jednych wrażeń przez<br>drugie - np. słodycz wypiera gorycz (stąd słodzenie kawy). Podobnie<br>zachodzi tu zjawisko kontrastu - np. po soli cukier wydaje się jeszcze<br>słodszy.<br> Smak ma znaczny wpływ na stany uczuciowe, a dzieje się to za<br>pośrednictwem procesów wegetatywnych. Smaczne jedzenie wzmaga dobre<br>samopoczucie - niesmaczne obniża poczucie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego