Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
kuskusem można podawać na ciepło i na zimno.
Kuskus wytwarza się z pszenicy twardej (durum), która zawiera więcej białka niż pszenica miękka, używana w Polsce do produkcji pieczywa i kaszy manny. W 100 g kuskusu jest 13 g białka, czyli około półtora raza więcej niż w kaszy mannie czy płatkach śniadaniowych pszennych i dwa razy więcej niż w ryżu i kaszy perłowej. Ponadto 100 g kuskusu dostarcza organizmowi: 360 kcal, 72 g węglowodanów i tylko 2 g tłuszczu. Tłuszcz ten ma wysoką wartość odżywczą, gdyż zawiera dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jak każdy produkt roślinny, kuskus nie zawiera cholesterolu. Jest
kuskusem można podawać na ciepło i na zimno.<br>Kuskus wytwarza się z pszenicy twardej (durum), która zawiera więcej białka niż pszenica miękka, używana w Polsce do produkcji pieczywa i kaszy manny. W 100 g kuskusu jest 13 g białka, czyli około półtora raza więcej niż w kaszy mannie czy płatkach śniadaniowych pszennych i dwa razy więcej niż w ryżu i kaszy perłowej. Ponadto 100 g kuskusu dostarcza organizmowi: 360 kcal, 72 g węglowodanów i tylko 2 g tłuszczu. Tłuszcz ten ma wysoką wartość odżywczą, gdyż zawiera dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jak każdy produkt roślinny, kuskus nie zawiera cholesterolu. Jest
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego