Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
i przechowuje, a uprawia się na niewielkim stosunkowo terenie. Wprawdzie większą jego ilość próbowali rzucić na rynek Amerykanie, którzy w swojej Kalifornii (Nap Valley) produkują coraz lepsze wina, ale zostało to zabronione, bowiem niektóre nazwy są przywiązane do ziemi, z której pochodzą. Owszem, amerykańskie chablis było z tego samego znakomitego szczepu Chardonnay i w bardzo podobnym klimacie, ale przecież ziemia jest tam inna - inaczej położona, inaczej nasłoneczniona, inna jest wilgoć na skłonach...
Chablis, jak powiedzieliśmy, to wino białe, wytwarzane z białych winogron, poddawane przedłużonej fermentacji, która zapewnia winu wzbogacony aromat. Są cztery rodzaje chablis: Chablis Grand Cru Blanc, Chablis Premier Cru
i przechowuje, a uprawia się na niewielkim stosunkowo terenie. Wprawdzie większą jego ilość próbowali rzucić na rynek Amerykanie, którzy w swojej Kalifornii (Nap Valley) produkują coraz lepsze wina, ale zostało to zabronione, bowiem niektóre nazwy są przywiązane do ziemi, z której pochodzą. Owszem, amerykańskie chablis było z tego samego znakomitego szczepu Chardonnay i w bardzo podobnym klimacie, ale przecież ziemia jest tam inna - inaczej położona, inaczej nasłoneczniona, inna jest wilgoć na skłonach...<br>Chablis, jak powiedzieliśmy, to wino białe, wytwarzane z białych winogron, poddawane przedłużonej fermentacji, która zapewnia winu wzbogacony aromat. Są cztery rodzaje chablis: Chablis Grand Cru Blanc, Chablis Premier Cru
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego