Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
z niego brandy - calvados. Dzięki dużej zawartości pektyn (substancji żelujących) w deserach i przetworach zastępują żelatynę.
Autorami najbardziej oryginalnych dań z jabłkami są Anglicy, słynący z zamiłowania do tych owoców. Wyspiarze podają na przykład obsmażone na maśle kostki jabłek z duszonymi kasztanami, przygotowują z jabłkami masło i ser. Pokrojone w talarki, obsmażone na maśle jabłka to ich ulubiony dodatek do tzw. black pudding (inaczej blood sausage), czyli kiełbasy robionej z wieprzowego smalcu i krwi.
Owoce te mają wyjątkowe właściwości odżywcze. Zawierają niezbyt dużo węglowodanów (średnie jabłko - o wadze 10 dag - dostarcza 52 kcal) i sporo substancji cennych dla organizmu. Są to
z niego brandy - calvados. Dzięki dużej zawartości pektyn (substancji żelujących) w deserach i przetworach zastępują żelatynę.<br>Autorami najbardziej oryginalnych dań z jabłkami są Anglicy, słynący z zamiłowania do tych owoców. Wyspiarze podają na przykład obsmażone na maśle kostki jabłek z duszonymi kasztanami, przygotowują z jabłkami masło i ser. Pokrojone w talarki, obsmażone na maśle jabłka to ich ulubiony dodatek do tzw. &lt;foreign&gt;black pudding&lt;/&gt; (inaczej &lt;foreign&gt;blood sausage&lt;/&gt;), czyli kiełbasy robionej z wieprzowego smalcu i krwi.<br>Owoce te mają wyjątkowe właściwości odżywcze. Zawierają niezbyt dużo węglowodanów (średnie jabłko - o wadze 10 dag - dostarcza 52 kcal) i sporo substancji cennych dla organizmu. Są to
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego