a także drobiu: gęsi, kaczki, ryb: węgorza , śledzia. Dodaje się ją do sałatek warzywno - mięsnych, drobiowych farszów, deserów i ciast. Podnosi smak potraw przygotowanych z użyciem pomidorów, kapusty i grochu. Można dodawać ją do kiszenia ogórków.<br>Pochodzenie i walory<br>Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Mleko gorzkawy smak. Poprawi pracę układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi. Napary z szałwii łagodzą zapalenie gardła i skóry.<br>Przepis<br>Składniki:<br><gap><br>Jajka i mąkę ubić trzepaczką. Pieprz, sól połączyć z wodą i oliwą, dodać do masy jajecznej, nadal ubijać do uzyskania jednolitego ciasta. Szałwię umyć, osuszyć, oderwać listki. Rozgrzać olej. Listki maczać w cieście i smażyć