Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Motor
Nr: 37
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1975
innych owoców drogą fermentacji w obecności drożdży. Niektóre gatunki poddaje się tzw. procesowi dojrzewania, podczas którego powstaje mieszanina różnych aldehydów, ketonów i estrów kwasów tłuszczowych, nadających winu swoisty zapach, powstaje tzw. bukiet winny. Wino takie zawiera od 8 do 18% alkoholu i działa znacznie silniej niż roztwory czystego spirytusu o tym samym stężeniu. Im starsze wino, tym silniej działa.

"NIEWINNE" PIWKO...?

Podobne zjawiska obserwuje się po spożyciu piwa, które otrzymuje się przez fermentację drożdżową słodu jęczmiennego z dodatkiem przyprawy goryczki chmielowej. Zawiera ona około 4,5% alkoholu. Wypicie dwóch kufli piwa powoduje w surowicy krwi wzrost poziomu alkoholu do 0,5 mg
innych owoców drogą fermentacji w obecności drożdży. Niektóre gatunki poddaje się tzw. procesowi dojrzewania, podczas którego powstaje mieszanina różnych aldehydów, ketonów i estrów kwasów tłuszczowych, nadających winu swoisty zapach, powstaje tzw. bukiet winny. Wino takie zawiera od 8 do 18% alkoholu i działa znacznie silniej niż roztwory czystego spirytusu o tym samym stężeniu. Im starsze wino, tym silniej działa. <br><br>&lt;tit&gt;"NIEWINNE" PIWKO...?&lt;/&gt;<br><br>Podobne zjawiska obserwuje się po spożyciu piwa, które otrzymuje się przez fermentację drożdżową słodu jęczmiennego z dodatkiem przyprawy goryczki chmielowej. Zawiera ona około 4,5% alkoholu. Wypicie dwóch kufli piwa powoduje w surowicy krwi wzrost poziomu alkoholu do 0,5 mg
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego