Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Lubię gotować
Nr: 5
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
Porzeczki umyć i osączyć. Trzy grona pozostawić do przybrania, resztę oberwać z gałązek i usunąć szypułki.
Masło zmiksować z cukrem pudrem, żółtkami i skórką z cytryny. Twaróg przetrzeć przez sito i połączyć z masą żółtkową, dodając na przemian po 1 łyżce twarogu oraz zmielonych orzechów. Dodać porzeczki i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Tortownicę średnicy 26 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, włożyć masę, wyrównać powierzchnię i piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Przygotować polewę: czekoladę i margarynę włożyć do rondelka. Rondelek wstawić do większego naczynia
Porzeczki umyć i osączyć. Trzy grona pozostawić do przybrania, resztę oberwać z gałązek i usunąć szypułki.<br>Masło zmiksować z cukrem pudrem, żółtkami i skórką z cytryny. Twaróg przetrzeć przez sito i połączyć z masą żółtkową, dodając na przemian po 1 łyżce twarogu oraz zmielonych orzechów. Dodać porzeczki i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Tortownicę średnicy 26 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, włożyć masę, wyrównać powierzchnię i piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.<br>Przygotować polewę: czekoladę i margarynę włożyć do rondelka. Rondelek wstawić do większego naczynia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego