Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
po piętach tradycji, zmienia ją wedle zasady sycylijskich mędrców: trzeba coś zmienić, żeby wszystko zostało po staremu. Klasyczne Chianti wytwarza się wśród pogodnych wzgórz pomiędzy Florencją a Sieną, rozlewa się też coraz szerzej poza ten naturalny obszar górski o tej właśnie nazwie, korzystając z prawa do rezygnacji z innych szczepów winorośli niż Sangiovese. Tak postępuje znana wytwórnia Cecchi, przedłużając fermentację swoich win do kilkunastu miesięcy w beczkach i rozbudowując swoje piwnice toskańskie aż po teren Lacjum.
Innowacje to także eliminowanie z win kolejnych szkodliwych substancji. To dalsze doskonalenie zasad zdrowego żywienia. Kiedy jednak jestem z moim przyjacielem, profesorem Antonio Mario Raffo
po piętach tradycji, zmienia ją wedle zasady sycylijskich mędrców: trzeba coś zmienić, żeby wszystko zostało po staremu. Klasyczne Chianti wytwarza się wśród pogodnych wzgórz pomiędzy Florencją a Sieną, rozlewa się też coraz szerzej poza ten naturalny obszar górski o tej właśnie nazwie, korzystając z prawa do rezygnacji z innych szczepów winorośli niż Sangiovese. Tak postępuje znana wytwórnia Cecchi, przedłużając fermentację swoich win do kilkunastu miesięcy w beczkach i rozbudowując swoje piwnice toskańskie aż po teren Lacjum.<br>Innowacje to także eliminowanie z win kolejnych szkodliwych substancji. To dalsze doskonalenie zasad zdrowego żywienia. Kiedy jednak jestem z moim przyjacielem, profesorem Antonio Mario Raffo
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego