Typ tekstu: Książka
Autor: Jackowski Aleksander
Tytuł: Polska sztuka ludowa
Rok: 2002
powierzchnia brzuśca bańki, w której zanoszono wodę pracującym w polu. Naczynia, w których gotowano potrawy na ogniu, miały małe dna i zwężoną część dolną. Funkcje przesądzały o kształcie i pojemności naczyń, np. produkowanych dla Żydów "szabasówek", naczyń do przechowywania oleju, kilkunastolitrowych pojemników na mleko, powidła, kiszone ogórki, kaszę. Specjalne naczynia wyrabiano na trzech nóżkach, do topienia tłuszczu. Do noszenia posiłków pracującym w polu używano dwojaków, a także trojaków, garnków łączonych i tworzących jedną całość, zaopatrzonych w ucho do noszenia.

Toczono zarówno małe, jak i duże miski, w których spożywano posiłki, w specjalnych ucierano mak. Na Podhalu wyrabiano duże miski, zdobione serpentynowym
powierzchnia brzuśca bańki, w której zanoszono wodę pracującym w polu. Naczynia, w których gotowano potrawy na ogniu, miały małe dna i zwężoną część dolną. Funkcje przesądzały o kształcie i pojemności naczyń, np. produkowanych dla Żydów "szabasówek", naczyń do przechowywania oleju, kilkunastolitrowych pojemników na mleko, powidła, kiszone ogórki, kaszę. Specjalne naczynia wyrabiano na trzech nóżkach, do topienia tłuszczu. Do noszenia posiłków pracującym w polu używano dwojaków, a także trojaków, garnków łączonych i tworzących jedną całość, zaopatrzonych w ucho do noszenia.<br> &lt;page nr=258&gt;<br> Toczono zarówno małe, jak i duże miski, w których spożywano posiłki, w specjalnych ucierano mak. Na Podhalu wyrabiano duże miski, zdobione serpentynowym
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego