Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2908
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
na ruszcie, i zamiast zapowiadanej w menu polenty, pojawiły się w asyście placków ziemniaczanych (obok przepis). Na deser mieliśmy jesienne, kalifornijskie poziomki.

Placki ziemniaczane z Chez Panisse

Kilogram ziemniaków obrać i utrzeć dosyć grubo (jak jarzynę). Opłukać, ale nie moczyć w wodzie. Odcisnąć, osuszyć i podzielić na sześć części. Każdą z osobna wrzucić na gorący tłuszcz (pani Waters używa w tym przepisie około 250 gramów masła), mocno ugniatając łopatką tak, aby placek był płaski, a brzegi nie zawijały się do góry. Brzegi należy smarować tłuszczem w czasie smażenia, żeby się nie przypaliły, zanim nie będzie gotowa reszta placka. Kiedy placek ujednolici swą
na ruszcie, i zamiast zapowiadanej w menu &lt;foreign&gt;polenty&lt;/&gt;, pojawiły się w asyście placków ziemniaczanych (obok przepis). Na deser mieliśmy jesienne, kalifornijskie poziomki.<br><br>&lt;tit1&gt;Placki ziemniaczane z &lt;name type="place"&gt;Chez Panisse&lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>Kilogram ziemniaków obrać i utrzeć dosyć grubo (jak jarzynę). Opłukać, ale nie moczyć w wodzie. Odcisnąć, osuszyć i podzielić na sześć części. Każdą z osobna wrzucić na gorący tłuszcz (pani &lt;name type="person"&gt;Waters&lt;/&gt; używa w tym przepisie około 250 gramów masła), mocno ugniatając łopatką tak, aby placek był płaski, a brzegi nie zawijały się do góry. Brzegi należy smarować tłuszczem w czasie smażenia, żeby się nie przypaliły, zanim nie będzie gotowa reszta placka. Kiedy placek ujednolici swą
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego